Begroting 2021

Paragrafen

Grondbeleid

Beleid

Visie grondbeleid
De kaders voor het gemeentelijk grondbeleid zijn vastgelegd in de nota Grondbeleid 2018-2022, inclusief nieuwe wet- en regelgeving. In de nota staat dat we terughoudend blijven in een keuze voor een actief grondbeleid. De regierol bij ruimtelijke ontwikkelingen vullen we in met een faciliterend grondbeleid waarbij we initiatieven van marktpartijen ondersteunen. De gemeente streeft daarnaast naar een volledig kostenverhaal, bij voorkeur via anterieure overeenkomsten. De uitgifte/verkoop van grond en vastgoed is marktconform.

Burgemeester en wethouders stellen jaarlijks een grondprijzenbrief vast voor de te hanteren grondprijzen.
De belangrijkste woonopgaven voor de gemeente zijn vastgelegd in de woonvisie. In deze visie houden we rekening met de huidige en toekomstige ontwikkelingen op de woningmarkt, ontwikkelingen in de bevolking en trends op het gebied van wonen en ontwikkelingen in het klimaat.

Uitvoering grondbeleid

Voor de komende jaren kiezen we voor faciliterend grondbeleid. Als we door bepaalde ontwikkelingen actief grondbeleid gaan voeren, leggen we dit per project voor aan de raad. We lichten dan toe waarom actief grondbeleid in die situatie noodzakelijk is en welke risico’s dit met zich meebrengt.

Met een raadsbesluit volgt het besluit een complex in exploitatie te nemen door het goedkeuren van een exploitatieopzet. Hiermee zetten we Materiële Vaste Activa (MVA)
gronden en terreinen om naar Bouwgrond in Exploitatie (BIE). Als de raad een grondexploitatie vaststelt, is er dus sprake van een BIE, waarbij de prognose van alle inkomsten en alle uitgaven vaststaan in het plan.

Actuele prognose
Ieder jaar actualiseren we de grondexploitaties van de BIE’s. Bij grondexploitaties hebben we te maken met aanpassingen, lange looptijden en voortschrijdende planinzichten. De financiële consequenties van de aanpassingen, ontwikkeling van de boekwaarde, nog te maken kosten en nog te realiseren opbrengsten per complex maken we inzichtelijk in de jaarrekening.

Reserves en risico’s
De algemene reserve grondbedrijf is per 1 januari 2019 opgeheven en samengevoegd met de algemene reserve algemene dienst. De risico’s staan beschreven in de paragraaf Weerstandsvermogen en risicobeheersing.

Deze pagina is gebouwd op 11/09/2020 11:26:03 met de export van 11/09/2020 11:13:38