Begroting 2021

5. Omgeving

Overige gegevens

Ruimtelijke ontwikkelingen: omgevingsvisie - ‘de leefomgeving centraa l’
Voor het opstellen van de omgevingsvisie en het omgevingsplan is budget beschikbaar. Op dit moment is onduidelijk of het beschikbaar gestelde bedrag voor de komende jaren ook toereikend is voor de totale invoering van de Omgevingswet, inclusief de investeringen die we moeten doen in het digitale stelsel Omgevingswet (DSO).

We hebben geen budget voor nieuwe woonvormen en levensloopbestendige woningen.

Wijken van de toekomst
In 2021 stellen we de warmtetransitie visie Wijken voor de Toekomst vast. Omdat we niet alle wijken gelijktijdig kunnen aanpakken, nemen we een uitvoeringsplanning op in dit plan. Om de wijken daadwerkelijk aan te pakken moeten we de komende jaren middelen vrijmaken in de gemeentelijke begroting. Het vraagt ook een investering van inwoners zelf in het verduurzamen van hun woning daar waar het gaat om aardgasvrij maken van wijken.

Duurzaamheid
De raad heeft het begrote budget voor de MER goedgekeurd. Voor het verduurzamen van particuliere woningen is budget in leenvorm beschikbaar, dankzij de cofinanciering van de Provincie Gelderland. Risico zit in de terugbetaling van de lening. Voor het vergroenen van de leges is geen speciaal budget. Het opstellen van een nieuw uitvoeringsprogramma voor de Energievisie bekostigen we uit het begrote bedrag daarvoor.

Klimaatadaptatie
We bekostigen het opstellen van het uitvoeringsprogramma uit de rioleringsvoorziening. In het uitvoeringsprogramma geven we inzicht hoe we de maatregelen uit het programma precies bekostigen. Hiervoor hebben we naast de kosten uit de rioleringsvoorziening nog geen extra budget geraamd.

Omgevingsdienst (ODRN)
De bedrijfsvoering van de ODRN is voor een groot deel afhankelijk van landelijke ontwikkelingen zoals bouwontwikkelingen (en hiermee de Pas), Omgevingswet etc. Zowel aan de kostenkant (personeel) als de opbrengsten kant (leges). We moeten waakzaam zijn op het tijdig bijsturen bij deze ontwikkelingen.

Woningbouwopgave
Bij de woningbouwopgave is de gemeente Beuningen leidend. Zij bepalen de kaders, stellen de bestemmingsplannen vast en organiseren de vergunningen. Zij moeten ook een antwoord geven op de energietransitie, bereikbaarheidsvraagstukken en klimaatadaptatie. Het is belangrijk dat de gemeente grip gaat houden op deze woningbouwopgave.

Deze pagina is gebouwd op 11/09/2020 11:26:03 met de export van 11/09/2020 11:13:38