De maatschappij verandert steeds meer in een informatie- en netwerksamenleving. De ontwikkelingen in de samenleving en technologie maken dat informatiebeveiliging en privacy steeds belangrijker zijn. We moeten onze inwoners en bedrijven snel en digitaal helpen. Om onze dienstverlening goed in te richten is het nodig dat we onze informatievoorziening op orde hebben en doorontwikkelen. Ondanks dat de samenwerking met gemeente Heumen en Berg & Dal is beëindigd, zoeken we zoveel mogelijk de samenwerking op binnen de regio en met iRvN.
Digitaal Ontwikkel Programma 2020 – 2024
De aankomende jaren staan dienstverlening, bedrijfsvoering en informatievoorziening nog meer in het teken van verregaande digitalisering. Landelijk zijn deze ontwikkelingen gebundeld in NL DIGIbeter, ondersteund door diverse wetten. Als gemeente pakken we deze ontwikkelingen op, passend bij onze ambities en tempo. Dit vraagt de komende jaren nadrukkelijk structurele aandacht voor de ontwikkelingen op het gebied van dienstverlening en informatievoorziening, inclusief DIV. Daarom stellen we het Digitaal Ontwikkel Programma 2021 - 2024 op, dit ter besluitvorming wordt aangeboden. In dit programma staan de kaders van dienstverlening en informatievoorziening. Op basis van deze kaders en de ontwikkelingen die we zien, geven we aan waar we in 2024 willen staan. Ook maken we inzichtelijk welke projecten, activiteiten en budgetten daarvoor nodig zijn.
In 2021 is er vooral aandacht voor informatiebeleid en informatiemanagement, totale dienstverlening en digitale toegankelijkheid. Daarnaast zetten we stappen van digitaal archiveren naar zaakgericht werken en we onderzoeken de mogelijkheden van het e-depot. De veranderende rol van DIV krijgt steeds meer vorm.
Informatiebeveiliging
De gemeente beschikt over veel persoonlijke en gevoelige data. Inwoners en ondernemers moeten erop kunnen vertrouwen dat persoonlijke en gevoelige gegevens bij ons in veilige handen zijn. Beveiligingsprocessen en maatregelen zijn belangrijk om de digitale weerbaarheid van de gemeente te verhogen. Door verschillende oorzaken is er een achterstand ontstaan in het implementeren van de basis (informatie)beveiligingsmaatregelen. Wanneer de basis niet op orde is kan dat consequenties hebben voor de voortgang van de digitale ontwikkeling. In 2021 zetten we in op het vergroten van het kennisniveau van bestuurders en medewerkers over informatiebeveiliging. Ook gaan we verder met de implementatie van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid en we ronden het ENSIA-traject succesvol af, net als in voorgaande jaren.
Privacy
Nieuwe ontwikkelingen in de informatiesamenleving zorgt voor enorme kansen. Inwoners en ondernemers hebben baat bij de economische groei die nieuwe technologieën kunnen opleveren, zoals het Internet of Things (IoT), big data en Artificiële Intelligentie (AI). Deze ontwikkelingen leiden echter ook tot nieuwe vraagstukken omtrent de bescherming van de privacy, autonomie en grondrechten van inwoners. De gemeente beschermt de gegevens van inwoners en ondernemers en voldoet aan de Algemene Verordening gegevensbescherming (AVG). Er is steeds een integrale afweging nodig tussen waarden als privacy en informatieveiligheid enerzijds en het oplossen van maatschappelijke opgaven anderzijds. Ook op het gebied van privacy is door verschillende oorzaken een achterstand ontstaan en is een inhaalslag nodig om de basis op orde te brengen. In 2021 gaan we verder met het borgen van de AVG in onze dienstverlening en processen. Ook vergroten we het kennisniveau van bestuurders en medewerkers over de zorgvuldige omgang met persoonsgegevens en we passen privacy by design en privacy by default zoveel mogelijk toe bij nieuwe ontwikkelingen.
Samenhangende Objecten Registratie (SOR)
Sinds 2020 wordt er landelijk gewerkt aan het samenvoegen van GEO gerelateerde basisregistraties tot een samenhangende objecten registratie (SOR). Dit betekent dat alle losse GEO basisregistraties aan elkaar verbonden gaan worden of zelfs geïntegreerd gaan worden tot één registratie. Afhankelijk van de snelheid van deze landelijke ontwikkelingen is de voorlopige planning van het stappenplan gesteld op 2020 t/m 2025. Stappen die we in 2021 uitvoeren zijn:
- Inrichten berichtenverkeer BGT (Basisregistratie Grootschalige Topografie) en BOR (Beheer Openbare Ruimte)
- Invoering IMGeo 2.2 (aanpassing Informatiemodel BGT)
- Invoering IMBOR 2018 (aanpassing Informatiemodel BOR)
Sinds 2018 zijn gemeenten wettelijk verplicht bepaalde gegevens aan de BRO aan te leveren. Onder meer over sonderingen en grondwaterputten. Deze gegevens voeren we in vier fases op. In 2021 komt fase 3 in de BRO registratie.
Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
In 2020 zijn we aangesloten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet. Door uitstel van de implementatiedatum hebben we meer tijd gekregen om ons voor te bereiden. Daar gaan we in 2021 mee verder. We zorgen ervoor dat onze informatievoorziening, dienstverlening en bijbehorende processen klaar zijn. Samen met onze leverancier pakken we nieuwe ontwikkelingen binnen het stelsel op.