Begroting 2021

1. Werk en inkomen

Doelen en financiën

Samen met de gemeente wil het Werkbedrijf mensen die door de coronacrisis werkloos zijn zo snel mogelijk aan een baan te helpen. Het Werkbedrijf richt zich op sectoren waar een grote vraag is naar arbeidskrachten, investeert in scholing om kandidaten aantrekkelijker te maken voor die ondernemers en verstrekt loonkostensubsidies om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen.

Wij versterken de samenwerking met het Werkbedrijf door lokaal maatwerk bij arbeidsbemiddeling. Hiervoor is 25% van het klassieke participatiebudget gekoppeld. Deze specifieke werkzaamheden heeft het Werkbedrijf eerder voor onze gemeente uitgevoerd. Vanaf 2021 zijn de keuzemogelijkheden inzichtelijk gemaakt met een indicatie van de kosten. Hierdoor kunnen wij samen met het Werkbedrijf een betere afweging maken. We spelen flexibeler in op wat past bij onze klanten.

We onderzoeken ook of we op een vernieuwende manier projecten kunnen organiseren om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt volwaardig te laten deelnemen aan de samenleving.
We gaan met individuele werkgevers in gesprek over wat zij kunnen bijdragen aan een inclusieve arbeidsmarkt, met als doel om tot afspraken te komen. We zien het bereiken van de inclusieve arbeidsmarkt als een gedeelde verantwoordelijkheid van gemeente, werkgevers en Werkbedrijf.
Ook willen we met ondernemers in gesprek over de wens om meer vaste banen te realiseren in plaats van flexwerk.

Vanuit het perspectief van jeugdzorg, werk en inkomen en economie werken we in de regio samen met het praktijkonderwijs (pro) en het voortgezet speciaal onderwijs (vso) in het de Regionaal programma voortijdig schoolverlaten (VSV). Hiermee willen we in een vroeg stadium voorkomen dat jongeren zonder diploma uitvallen en snel doorstromen naar banen.
Bij de arbeidsbemiddeling willen we de dienstverlening voor jongeren met problemen op meerdere leefgebieden intensiveren. Hiervoor maken we afspraken met het Werkbedrijf voor het lokaal maatwerk. richting werk. Het Werkbedrijf ondersteunt en begeleidt de jongere om de problemen aan te pakken en stappen te zitten richting werk. Dit gebeurt in samenwerking met zorginstellingen en sociaal (wijk)teams.

We willen ondernemerschap promoten bij jongeren en bijstandsgerechtigden. Door te laten zien dat Beuningen een aantrekkelijke vestigingsplaats is voor kleine ondernemers komt er meer ruimte voor lokale bedrijvigheid en een mix van functies in een gebied. Hiervoor maken we in 2021 een plan vanuit Werk en inkomen en Economie.

Samen met het Werkbedrijf kijken hoe we de prestaties op het gebied van arbeidsbemiddeling beter kunnen meten. Ook kijken we hoe we de informatie van het Werkbedrijf en onze interne gegevens op een privacyveilige manier kunnen matchen.

We verhogen de gemeentelijke bijdrage voor de collectieve zorgverzekering minima vanaf 2021. We werken nauw samen met stichting Perspectief voor ondersteuning aan inwoners bij vragen op het gebied van formulieren, administratie en geldzaken. We gaan door met ‘Op tijd erbij’ (vroegsignalering van schulden). We werken samen met woningcorporaties, zorgverzekeraars en energie- en drinkwaterbedrijven. We wisselen betalingsachterstanden uit en bieden inwoners actief hulp bij schulden.

Deze pagina is gebouwd op 11/09/2020 11:26:03 met de export van 11/09/2020 11:13:38