We willen een gezonde arbeidsmarkt waar plaats is voor iedereen, van hoog- tot laagopgeleid en voor mensen met en zonder beperking. Op een gezonde arbeidsmarkt is voldoende mobiliteit. De arbeidsplaatsen die vrijkomen als werkenden overstappen naar andere banen kunnen worden ingevuld door andere werkenden en schoolverlaters. Hierdoor ontstaat ruimte voor mensen in flexibele banen, laagopgeleiden, jongeren en
allochtonen.
We hechten belang aan een inclusieve samenleving en inclusieve arbeidsmarkt. Werk, arbeidstoeleiding en inkomen leiden tot sociaal maatschappelijke participatie. Maar er zijn inwoners die niet kunnen of willen meedoen. We helpen hen aansluiting te vinden bij de samenleving en de arbeidsmarkt.
We moeten voorkomen dat jongeren door de crisis kansen missen op de arbeidsmarkt en aan de zijlijn blijven staan. We willen een ondernemende gemeente zijn met plaats voor de creativiteit en flexibiliteit van jongeren. En we willen jongeren helpen bij het vinden van werk in sectoren waar vraag is naar arbeidskrachten.
Met onze partners op de arbeidsmarkt willen we bereiken dat er meer vaste banen komen voor flexwerkers.
Inzicht in de effecten van het arbeidsmarktbeleid en de werkzaamheden en projecten die we daarvoor uitvoeren is belangrijk om de goede dingen te doen. De informatievoorziening van onze interne dienstverlening en van het Werkbedrijf willen wij optimaliseren.
Inwoners die (nog) geen werk hebben, kunnen terugvallen op de gemeente voor een uitkering en overige inkomensregelingen, als ze onvoldoende inkomen hebben en aan de voorwaarden voldoen.
We hebben speciale aandacht voor kinderen uit gezinnen met weinig geld. Ons Kindpakket is een pakket aan regelingen en aanbiedingen waar gezinnen die dat nodig hebben gebruik van kunnen maken. We vinden het belangrijk dat kinderen een hobby kunnen beoefenen, kunnen beschikken over spullen die nodig zijn voor school en af en toe leuke dingen kunnen doen. Op die manier kunnen zij gezond en gelukkig opgroeien.
We vinden het ook belangrijk dat onze inwoners financieel zelfredzaam zijn. Inwoners krijgen zo vroeg mogelijk hulp bij (dreigende) geldzorgen of schulden. We willen crisissituaties voorkomen en het taboe op schulden en armoede verminderen.
Voor het vermijden van financiële problemen door onderverzekering, onverwachte medische kosten en gezondheidsproblemen hebben wij de collectieve zorgverzekering voor minima en mensen met een laag inkomen.