Begroting 2021

5. Omgeving

Doelen en financiën

We willen meer bouwen
We starten met de uitwerking van een plan in 2020. In 2021 hebben we goed in beeld om hoeveel woningen het gaat. Ook hebben we dan duidelijkheid over de plekken waar extra woningbouw mogelijk is. Het is van belang de energietransitie, klimaatadaptatie, bereikbaarheid en het voorzieningenniveau mee te nemen.

Voor wie willen we bouwen
Om nieuwe woonvormen voor ouderen te realiseren, gaan we in gesprek met mogelijke partijen. Hierbij staan we open voor Beuningse initiatiefnemers. Mogelijk zijn vrijkomende schoolgebouwen geschikte panden. Een eerste project is al gerealiseerd. We hopen in 2021 een tweede project te starten.

Bij betaalbare woningen voor de doelgroep beschermd wonen werken we regionaal samen. Dit gebeurt vanuit het woonconvenant waarin woningcorporaties (regionaal), gemeenten en zorginstellingen bereid zijn om voldoende woningen ter beschikking te stellen.

We stellen een kwalitatief woningbouwprogramma op als leidraad voor nieuw te ontwikkelen woningbouwlocaties en woningbouwinitiatieven. Daarbij gaat het om de juiste woning op de juiste plek op het juiste moment. We willen voor alle doelgroepen de komende jaren bouwen en streven naar een gezonde en vitale mix van woningen en doelgroepen. Speerpunten zijn projecten die voorzien in nieuwe woonvormen voor ouderen (wonen met zorg). De bouw van nieuwe typen levensloopbestendige woningen bevat zowel koop (duur en betaalbaar), middenhuur en betaalbare woningen voor jongeren en de bijzondere doelgroepen. Met Woonwaarts onderzoeken we de mogelijkheid van nieuwe projecten met betaalbare woningen voor bovengenoemde doelgroepen. Samen gaan we ook over tot splitsing van grote eengezinswoningen voor de specifieke vraag naar kleinere en goedkope huurwoningen.

Omgevingsvisie - ‘de leefomgeving centraal’
Om ons goed voor te bereiden op de nieuwe Omgevingswet ronden we in 2021 de omgevingsvisie af. In deze omgevingsvisie leggen we de ambities en beleidsdoelen vast voor de fysieke leefomgeving op de lange termijn. Hierbij gaan we alle aspecten uit de fysieke leefomgeving in samenhang bekijken en afwegen. Ook kijken we naar de samenhang met sociaal maatschappelijke ontwikkelingen.

Actualisatie verkeers- en vervoersbeleid
In 2021 werken we aan een nieuw beleidsplan voor verkeer en vervoer. Het vorige plan (GVVP) dateert uit 2011. De meeste projecten uit dat programma zijn inmiddels uitgevoerd. Hierover was regelmatig terugkoppeling aan de gemeenteraad. Bij het opstellen van het nieuwe beleid worden inwoners en de raad weer betrokken. Het beleid krijgt ook samenhang met de plannen voor woningbouw in de komende periode.

Duurzaamheid
Tijdens de m.e.r.-procedure van windpark Beuningen gaan we een participatieproces in met verschillende betrokken stakeholders. We willen ze goed blijven informeren. Dat doen we onder meer met gesprekken. Dit is per stakeholder maatwerk. Waar mogelijk zijn het persoonlijke gesprekken en soms is het een algemene informatieavond.
Voor zonne-energie zijn de initiatieven getoetst aan ons uitnodigingskader. Daarna worden de ruimtelijke procedures doorlopen. Dit is nodig om de vergunning te krijgen voor realisatie. We volgen de vergunningprocedure die ze ingaan.
We blijven verder stimuleren tot het verduurzamen van de gebouwde omgeving door regelingen zoals de Toekomstbestendig Wonen Lening en de aanwezigheid van het Loket Duurzaam Wonen Plus. We gaan het Loket zichtbaarder maken. Ook willen we met de uitvoering van kleinschalige maatregelen via de RRE-subsidie (Regeling Reductie Energieverbruik) woningen verduurzamen. Met bedrijven gaan we in gesprek om de potentie van zonnepanelen op hun daken daadwerkelijk te realiseren.

Klimaatadaptatie
In 2021 geven we invulling aan het uitvoeringsprogramma. Regionaal werken we samen aan kennisontwikkeling om klimaatadaptatie beter te kunnen integreren in lokaal beleid en lokale projecten.

In Beuningen gaan we inwoners enthousiasmeren om hun tuin te vergroenen. Dat is goed voor de infiltratie van regenwater, het tegengaan van hittestress, de biodiversiteit en het welbevinden van bewoners. Concreet betekent dit dat we, gekoppeld aan de leefbaarheidsacties en andere contactenmomenten, aansprekende acties opzetten.

Daarnaast zetten we bij projecten in de openbare ruimte in op een klimaatrobuuste inrichting. Dit doen we onder meer door zoveel mogelijk oppervlak af te koppelen van het vuilwaterriool.

Wijken van de Toekomst / warmtetransitie
In 2021 werken we verder aan de meerjarenaanpak Wijk van de Toekomst. Met deze aanpak geven we invulling aan de gemeentelijke Transitie Visie Warmte die in 2021 wordt vastgesteld. Hierbij hebben we aandacht voor de rol van de gemeente, inwoners en ondernemers en de planning voor de volgorde waarin we de kernen en/of wijken aanpakken.

Afval
Verbetering kwaliteit grondstoffen
In 2021 starten we met een regionale aanpak voor het terugdringen van verontreiniging in grondstoffen. Hiervoor is een Aanpak Verbetering Kwaliteit van Grondstoffen opgesteld. Doel van de aanpak is een kwaliteitsverbetering van de grondstoffen door onze inwoners aan de bron beter te laten scheiden. Hierdoor kunnen we grondstoffen beter en tegen lagere kosten verwerken tot (grondstof voor) nieuwe producten. Het project is een kapstok voor verschillende regionale interventies. Met de gemeenten stellen we de kaders en de planning vast. De Dar zorgt voor de uitvoering.

Inzameling incontinentiemateriaal
In 2020 besluiten we over de uitbreiding van de verwerkingsinstallatie voor incontinentiemateriaal (luiers) bij de ARN. Na een positief besluit kan het incontinentiemateriaal in de loop van 2021 gescheiden worden ingezameld en verwerkt. Voor het verwerken van het incontinentieafval is een nieuwe inzamelstructuur nodig. Dit brengt kosten met zich mee die nu nog niet zijn opgenomen in de afvalstoffenheffing. De exacte consequenties worden onderzocht. Medio 2020 is een voorzichtige start gemaakt met de voorbereiding van de inzameling, in afwachting van een definitief besluit. Door het gescheiden inzamelen en verwerken van het incontinentiemateriaal neemt de hoeveelheid restafval af, besparen we grondstoffen en wekken we energie op.

Begrotingscyclus optimaliseren
Samen met Dar hebben we gewerkt aan een nieuwe begrotingscyclus. Door deze nieuwe cyclus is de Dienstverleningsovereenkomst van Dar al in juli bekend en kunnen we deze meenemen in de begroting van het volgende kalenderjaar. De DVO 2021 van Dar is al toegevoegd aan de afvalbegroting 2021.

Deze pagina is gebouwd op 11/09/2020 11:26:03 met de export van 11/09/2020 11:13:38