We willen meer bouwen
Er is krapte op de woningmarkt, niet alleen lokaal, maar ook regionaal. In kwalitatieve en kwantitatieve zin willen we in de gemeente Beuningen een substantiële groei in woningen mogelijk maken. Dit betekent ook meer inwoners en daarmee groei in inwoneraantal. We creëren duidelijkheid over de plekken waar extra woningbouw mogelijk is. De gevolgen voor een bijdrage aan de energietransitie, klimaatadaptatie, bereikbaarheid en het voorzieningenniveau hebben we in beeld, voor zover mogelijk.
Voor wie willen we bouwen
We zetten bij nieuwe woningbouwontwikkelingen in elk geval in op voldoende betaalbaar aanbod, zowel koop als huur. Ook hebben we speciale aandacht voor keuzemogelijkheden voor ouderen. Dit betekent een goed aanbod van duurzame en levensloopbestendige woningen, waaronder nieuwe woonvormen en grondgebonden woningen. Ook kijken we of we voldoende geschikte en betaalbare woningen hebben voor bijzondere doelgroepen. Hierbij zoeken we alternatieve en betaalbare mogelijkheden.
Omgevingsvisie - ‘de leefomgeving centraal’
Op 1 januari 2022 treedt de Omgevingswet in werking. We willen op dat moment klaar zijn voor de nieuwe wet, met een omgevingsvisie. Aan de hand van het bestaande ruimtelijk beleid gaan we in gesprek met bewoners en stakeholders, actualiseren we het beleid en verwerken dit tot een omgevingsvisie. In de omgevingsvisie zetten we de leefomgeving centraal. Het doel is een stip op de horizon voor 2040.
Duurzaamheid
We gaan verder met de uitvoering van het programma Energiek Beuningen. In 2020 komt hiervoor een nieuw uitvoeringsprogramma. Energiebesparing en het opwekken van duurzame energie staat centraal. De uitkomst van het MER (milieueffectrapportage) voor windturbines is volgend jaar bekend. Aan de hand daarvan beginnen we rond oktober 2020 met het ontwerpbestemmingsplan. Ook de initiatieven voor zon hebben dan vorm. We hebben vier initiatieven geselecteerd en hopen dat zij in de loop van 2021 de vergunning binnen hebben. Hiervoor doorlopen zij een uitgebreide ruimtelijke procedure. We gaan verder met het verduurzamen van woningen, bedrijven en vastgoed om de energievraag te verminderen en meer duurzame energie op te wekken. We zetten het Energieloket voort en blijven ook inzetten op natuur- en milieueducatie.
Klimaatadaptatie
Samen met de regiogemeenten willen we uiterlijk in 2050 klimaatbestendig zijn. Dit betekent dat wateroverlast en hittestress tot een minimum zijn beperkt en langdurige droogte niet leidt tot noemenswaardige problemen. Wij nemen klimaatbestendigheid waar mogelijk mee in ons beleid en lopende en geplande projecten.
Wijken van de Toekomst / warmtetransitie
We benaderen de toekomst integraal en op wijkniveau met het programma ‘Wijken van de Toekomst’. In dit programma, met de warmtetransitie als rode draad, zetten we in op het beperken van het aardgasverbruik, maar we pakken ook andere opgaven aan op het gebied van de openbare ruimte. De visie ‘Wijken van de Toekomst’ moet uiterlijk in 2021 gereed zijn.
Afval
We willen de hoeveelheid restafval nog verder verlagen om zo dichterbij onze doelstelling te komen van dertig kilogram restafval per inwoner in 2025. We blijven daarom inzetten op het monitoren en verder verbeteren van de inzamelresultaten. We doen dit door veel service te bieden bij het inzamelen van grondstoffen.
In 2021 willen we specifiek aandacht besteden aan de verontreiniging van grondstoffen als papier, plastic+ en gft-afval en dit verder terugdringen. Hiermee voorkomen we onnodig verlies van grondstoffen doordat afgekeurde vrachten alsnog worden verbrand. Dit betekent ook een kostenbesparing.
Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheden om in 2021 te starten met de (regionale) inzameling van incontinentiemateriaal (luiers). In 2020 besluiten we hierover.