Begroting 2021

6. Openbare orde en veiligheid

Doelen en financiën

Crisisbeheersing en brandweer
De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ) versterkt de onderlinge samenwerking en afstemming met andere gemeenten. Samen hebben we aandacht voor de bewustwording van inwoners en ondernemers op het gebied van rampen/crisis, zware ongevallen en brand.

De speerpunten van de VRGZ in 2021 staan in de paragraaf Verbonden partijen. Voor de gemeentelijke crisisbeheersing is de doelstelling om in 2021 te gaan werken met een regionale piketdienst van de OvD-BZ (Officieren van Dienst Bevolkingszorg). In 2020 draaien we dit piket al en in 2021 volgt een definitieve verankering

Openbare orde en veiligheid
In het Integraal Veiligheidsplan Tweestromenland 2019-2022 staan de prioriteiten en strategische thema’s op het gebied van veiligheid voor onze gemeente. De belangrijkste prioriteiten voor 2021 blijven ondermijning en zorg en veiligheid.

Ondermijning is een breed begrip waar zeer veel vormen van criminaliteit onder kunnen vallen. In het algemeen gaat het om niet-zichtbare criminaliteit waarbij er een (bedoeld of onbedoelde) samenwerking is tussen de onder- en bovenwereld. Drugscriminaliteit, mensenhandel, criminele motorclubs en zorgfraude ondermijnen het lokale gezag en verslechteren (het gevoel van) veiligheid en leefbaarheid. Ondermijning is dan ook een risico voor het lokale bestuur en de samenleving. Het college heeft daarom in het collegeprogramma 2018-2022 aangekondigd dat we de bewustwording willen verhogen en ondermijning willen aanpakken.

Het afgelopen jaar zijn wij al bezig geweest met de aanpak van ondermijning in aandachtsgebieden, vooral met integrale interventies op industrieterreinen en recreatiepark de Groene Heuvels. Gelet op de actuele ontwikkelingen is de komende jaren aandacht nodig voor het bestrijden van drughandel, en andere vormen van georganiseerde criminaliteit met een hoog maatschappelijk afbreukrisico. Daarbij is het nodig waakzaam te zijn voor misbruik van onze gemeentelijke producten en diensten. We moeten voorkomen dat georganiseerde misdaad de bovenwereld weet te vinden en dat wij via vergunningen, subsidies en grond- en vastgoedtransacties misstanden faciliteren zoals arbeidsuitbuiting (onderbetaalde buitenlandse werknemers), seksuele uitbuiting (gedwongen prostitutie), zorgfraude en/of criminele uitbuiting (mensen die bedreigd of afgeperst worden om criminele diensten te verlenen, zoals het faciliteren van hennepteelt en het meewerken aan witwasconstructies of gedwongen vastgoedtransacties).

Het thema zorg en veiligheid is een veelomvattend thema, waar verschillende maatschappelijke onderwerpen onder vallen. Al deze onderwerpen hebben met elkaar gemeen dat ze niet alleen vanuit een veiligheidsdomein en met repressie zijn op te lossen. Denk aan personen met verward gedrag, huiselijk geweld, ernstige woonoverlast, zorgmijders, uitbuiting van kwetsbare mensen, etc. Het gaat om ingewikkelde en ernstige problemen, waar veel verschillende én vaak wisselende zorg- en veiligheidspartners bij betrokken zijn.
Vanuit de gemeente is het Sociaal Domein nauw betrokken bij casuïstiek waarin ook geregeld openbare orde en veiligheidsproblematiek aan de orde is. Goede en vroegtijdige afstemming met medewerkers veiligheid, politie en OM is in veel gevallen nodig. We moeten dit borgen. Belangrijk doel bij zorg en veiligheid is de afstemming tussen deze twee terreinen. Dat geldt voor zowel de interne gemeentelijke organisatie als voor netwerkpartners.

Handhaving
In 2021 geven we uitvoering aan het nieuwe handhavingsbeleid. Dit richt zich op deelterreinen als milieu, bouw- en bestemmingsplannen en de algemeen plaatselijke verordening (APV).

Deze pagina is gebouwd op 11/09/2020 11:26:03 met de export van 11/09/2020 11:13:38